Valbeveiliging en bescherming op een plat dak

Een plat dak kan een prachtig kenmerk zijn van moderne architectuur. Het biedt ruimte voor ontspanning, zonnepanelen of zelfs een groendak. Maar het kan ook een gevaarlijke plek zijn als er geen passende valbeveiliging aanwezig is. Het voorkomen van valpartijen en het waarborgen van de veiligheid van werknemers en bezoekers is van het grootste belang. In dit artikel zullen we ingaan op enkele belangrijke aspecten van valbeveiliging op een plat dak.

 

Risico’s op een plat dak:

Het werken op hoogte brengt altijd risico’s met zich mee, en een plat dak is geen uitzondering. Er zijn verschillende potentiële gevaren waar werknemers en andere mensen mee geconfronteerd kunnen worden:

 

Val van hoogte:

Het grootste risico op een plat dak is uiteraard het vallen vanaf de rand. Zonder adequate valbeveiliging kan een simpele misstap catastrofale gevolgen hebben. HWV raad daarom aan om vanaf 2 meter boven de grond een bijkomende valbeveiliging te voorzien bij het betreden van het plat dak of tijdens het uitvoeren van dakwerken.

 

Instabiele oppervlakken en zwakke ondergrond:

Plat dakoppervlakken kunnen glad zijn door regen, ijs, bladeren of andere materialen. Een werknemer kan uitglijden en vallen, zelfs als ze niet bij de rand staan.

 

Verborgen dak openingen:

Sommige platte daken hebben openingen, zoals lichtkoepels of ventilatieopeningen. Als deze niet goed gemarkeerd of afgeschermd zijn, kan iemand erin vallen en ernstig letsel oplopen. HWV biedt als oplossing tegen doorvalgevaar van koepels of lichtstraten altijd anti doorvalnetten of vrij opgelegd hekwerk aan.

 

Valbeveiligingssystemen voor platte daken

Gelukkig zijn er verschillende valbeveiligingssystemen die specifiek zijn ontworpen voor platte daken. Hier zijn enkele van de meest gebruikte systemen:

 

Dakrandbeveiliging:

Dit type valbeveiliging omvat hekwerk of leuningen die rondom de rand van het dak worden geïnstalleerd. Het biedt een fysieke barrière die voorkomt dat mensen per ongeluk van het dak vallen.

In dit type van dakrandbeveiliging zijn er 2 belangrijke normeringen namelijk de normering voor tijdelijke werkzaamheden of de normering van permante valbeperking. Meer info over de normering van valbeveiliging vindt u terug in dit artikel.

valbeveiliging plat dak
valbeveiliging plat dak

Veiligheidslijnsystemen:

Een veiligheidslijnsysteem bestaat uit ankerpunten die op strategische locaties op het dak worden geplaatst. Bovenop wordt een inox kabel geïnstalleerd waaraan men zich veilig kan aanhaken door middel van een harnas en lijn. Werknemers kunnen veiligheidslijnen of harnassen gebruiken die aan deze ankerpunten zijn bevestigd om hen te beschermen tegen een val.

 

Anti doorvalnetten of daknetten:

Deze anti doorvalnetten of daknetten zijn een passieve vorm van valbeveiliging die onder het dakoppervlak of boven de lichtstraat worden geïnstalleerd. Ze zijn ontworpen om iemand op te vangen die per ongeluk door een dakkoepel of lichtstraat valt. Anti valnetten en daknetten zijn vooral nuttig tijdens de constructiefase van een gebouw of wanneer daken frequent betreden worden.